20110516

Letter from a friend-Ritual oblacenja

Između dve tačke nalazi se puno zagonetnih linija, maker te tačke spajala I prava linija. Zato na neki način oblačenje predstavlja izlaz iz oklopa. Da li se spremamo za bioskop, koktel parti, izlazak sa prijateljima svi trošimo određeno vreme na kombinovanje boja I odevnih komada. Prave linije, upadljive nijanse, nekad čak I nezamisliv spoj može da izgleda sofisticirano ili efektno. Radi se o riziku isprobavanja I otvorenosti ka novim pogledima.

Ritual oblačenja za većinu prestavlja jedan od retkih trenutaka kada mogu da iskažu svoju kreativnost, to je svakodnevna prilika da iskažemo lični stil, ali I naša interesovanja. Ukoliko to uklonimo, ne samo da ćemo sputati sopstvenu maštu i ličnost, već ćemo biti svedeni na posao i kućne poslove. Oni svakako poseduju i svoje prednosti i donose određenu satisfakciju, ali isuviše liče na obaveze, obaveze koje radimo automatski i koje nam ne dopuštaju prekopotreban osećaj da smo sami kreatori svog života.

Moda, odbijali mi to da prihvatimo ili ne, predstavlja podjednako ključan deo života kao i seks. Sačinjava je isti miks nagona i neizbežnih tabua, jer uprkos svim našim stavovima, oblačimo se radi slobode, radi sebe a sve to ne bi imalo smisla da smo sami na svetu – potrebni su nam i drugi ljudi, jer samo tada moda postoji kao pokušaj da se stvori umetnost u živoj formi i socijalnom kontaktu.
Boje, isprva tako upadljive, često I neukusne čine jednu liniju – liniju šarenila. Šarenila koje nas pokreće.


napisala : Katarina Dusej